Aanvullend
onderzoek
implantologie

In sommige gevallen is aanvullend of specifiek onderzoek noodzakelijk. Hierbij moet u denken aan een CBCT-scan en studiemodellen met proefopstelling. Deze bespreken we in een aparte sessie met uw patiënt. Deze ontvangt vervolgens een begroting met begeleidende brief (informed consent).

In het aanvullend onderzoek komen de volgende aspecten aan bod:

  • Aanvullend onderzoek naar de mogelijkheden
  • Specifieke voorlichting
  • Definitief behandelplan

CBCT-opname

Het beste driedimensionale beeld is natuurlijk dat van de patiënt tijdens de operatie. Maar een CBCT-opname geeft veel meer informatie over de lokale anatomie van het kaakbot dan de standaard panoramaopname (denk aan boothoogte, botbreedte en de botkwaliteit). Een zorgvuldige pre-operatieve planning met behulp van een CBCT-opname voorkomt negatieve verrassingen tijdens de operatie.

De kaakhoogte en -breedte nauwkeurig vaststellen

Wanneer er absolute zekerheid nodig is over bijvoorbeeld de kaakhoogte in relatie tot de nervus alveolaris inferior of de sinus maxillaris is een CBCT-opname een vereiste. Ook de kaakbreedte kan zeer nauwkeurig worden gemeten, waarmee de juiste keuze van de implantaten met zekerheid kan worden gemaakt.

Studiemodellen

Studiemodellen met een proefopstelling geven veel informatie om de restauratieve fase goed te laten verlopen. Beide geven informatie over:

  • De benodigde en beschikbare interocclusale ruimte.
  • Het aantal benodigde implantaten
  • De restauratieve positie van de implantaten
  • Vervaardigen van een dieptrekplaatje dat wordt gebruikt als boormal voor de positiebepaling

 In veel gevallen volstaat een CBCT-opname voor de pre-operatieve planning. Soms bieden CAD/CAM-technieken een uitkomst om de implantaat operatie verder voor te bereiden.

Zia Ladrak
Tandarts en implantoloog

Meer weten?

Wilt u weten of implantaten voor u een mogelijkheid zijn, maak dan een afspraak bij tandarts en implantoloog Z.V. Ladrak voor een intakeconsult implantologie. In het intakeconsult wordt alles in kaart gebracht en met u besproken: van de mogelijkheden en de bijbehorende kosten tot het gehele behandeltraject.

Contact